Вебб виявив метан і водяну пару в атмосфері екзопланети

Космічний телескоп "Джеймс Вебб" (JWST) виявив метан в атмосфері WASP-80 b, "теплого юпітера", розташованого на відстані 163 світлових років від нас.
 
 
JWST спостерігав за екзопланетою, коли вона проходила перед і за своєю зорею, проаналізувавши зоряне світло, що проходить через атмосферу планети, і виявив ознаки газу метану та водяної пари.
 
Цей метод розщеплення зоряного світла відомий як спектроскопія.
 
WASP-80 b - це екзопланета, яка обертається навколо зорі-червоного карлика раз на 3 земні дні й знаходиться на відстані 163 світлових років від нас.
 
З огляду на те, наскільки далеко від нас знаходиться планета та як близько вона обертається навколо своєї зорі, JWST довелося вивчати комбіноване світло від зорі й планети за допомогою двох методів: транзитного та затемнення.
 
Метод транзиту - популярний метод виявлення та аналізу екзопланет.
 
Коли планета проходить перед своєю зорею, світло зорі злегка тьмяніє, що свідчить про наявність планети на її орбіті.
 
Під час проходження планети її атмосфера освітлюється, що дає змогу потужним приладам аналізувати різні довжини хвиль світла та визначати вміст хімічних речовин.
 
Метод затемнення передбачає спостереження за проходженням планети за своєю зіркою, що призводить до ослаблення спільного світла системи зірка-планета.
 
Безпосередньо перед затемненням і після нього гарячий денний бік планети було видно з нашого погляду, і астрономи змогли виміряти провал в освітленні, щоб вивчити інфрачервоне випромінювання, яке випускає планета.  WASP-80 b - планета, відома як "теплий юпітер", тобто вона має температуру, середню між відомими екзопланетами типу "гарячий юпітер" і "холодним юпітером", яким є Юпітер у нашій Сонячній системі.
 
І якщо водяну пару вже спостерігали на багатьох екзопланетах, то метан досі залишався непоміченим в атмосферах транзитних екзопланет під час вивчення за допомогою космічної спектроскопії.
 
Тепер автори дослідження мають намір вивчити, що хімічний склад планети може розповісти про її народження, зростання та еволюцію.  За словами фахівців, це також дасть їм можливість порівняти кількість метану та інших молекул у планетах Сонячної системи та за її межами.
 
Планується провести додаткові дослідження екзопланети WASP-80 b для пошуку інших багатих вуглецем молекул, таких як монооксид і діоксид вуглецю.
 
Posted in Other on November 24 at 11:53 AM

Comments (0)

No login