Життя на супутнику Сатурна? Нове дослідження говорить, що це більш ймовірно, ніж будь-коли

Астрономи стверджують, що існують переконливі докази того, що на Енцеладі присутній ціанистий водень та потужне джерело енергії.
 


У 2005 році орбітальний апарат "Кассіні" зробив знімки супутника Сатурна Енцелада та виявив гейзери, які викидають у космос частинки водяного льоду з тріщин поблизу південного полюса. Це спостереження дало підстави припустити, що між ядром і крижаною оболонкою супутника існує величезний океан. Потім орбітальний апарат виявив дигідроген, метан і вуглекислий газ на неочікуваних рівнях, що змусило астробіологів замислитися над можливістю того, що на Енцеладі може існувати життя. Але щодо наявності метану точилися суперечки.

Тепер же, як розповідають OstanniPodii.com, нове дослідження робить ще один крок уперед щодо можливості існування життя на Енцеладі. У статті, опублікованій в журналі Nature Astronomy, астрономи стверджують, що існують переконливі докази того, що на Енцеладі присутній ціанистий водень, який є важливою молекулою у формуванні амінокислот, одного з найголовніших інгредієнтів життя.

"Наша робота є ще одним доказом того, що Енцелад є домом для деяких з найважливіших молекул, необхідних як для створення будівельних блоків життя, так і для підтримки життя за допомогою метаболічних реакцій", - сказав провідний автор дослідження Джона Пітер. "Мало того, що Енцелад, схоже, відповідає основним вимогам придатності для життя, ми тепер маємо уявлення про те, як там можуть утворюватися складні біомолекули, і які хімічні шляхи можуть бути залучені".

Окрім ціанистого водню, дослідники виявили, що багато органічних сполук у шлейфах були окислені, що свідчить про те, що всередині цього крихітного супутника може бути набагато більше хімічної енергії, ніж вважалося раніше.

Дослідники покладалися на математичне і статистичне моделювання, щоб з'ясувати склад шлейфу.

Вчені кажуть, що вони ще далекі від остаточного висновку про те, чи є життя на Енцеладі, але вони продовжуватимуть дослідження.
 
Posted in Other on December 18 at 10:10 PM

Comments (0)

No login