Toți oamenii visează. Dar de ce unii oameni își amintesc visele și le pot povesti în detaliu, în timp ce alții nici măcar nu sunt siguri că au visat ceva?
Ce sunt visele?
Până în prezent, experții nu pot rezolva această întrebare și nu există un răspuns univoc. dar există câteva teorii interesante despre funcția viselor.
Visele ne ajută să procesăm informațiile
O mulțime de lucruri ni se întâmplă în timpul zilei, gândurile și evenimentele nu se opresc nici măcar un minut, iar la sfârșitul zilei fiecare dintre noi, împovărat cu o mulțime de informații diferite. Visele ne ajută să punem ordine în acest haos și, într-un fel, ne resetează mintea. În acest fel putem, de exemplu, să ajungem brusc la o soluție la problemele la care ne gândim de mult timp. În plus, se crede că visele stimulează creativitatea. Larry Page, de exemplu, a venit cu ideea pentru Google datorită unui vis.
Visele ne învață să facem față pericolului
În timpul fazei de somn REM, reacția "lovește sau fugi" funcționează mult mai rapid. De aceea, uneori ne trezim brusc din cauza unui coșmar sau a unui vis înfricoșător, cu transpirații reci. Sau obosiți după o noapte de luptă cu un inamic. Orice, mai puțin vise plăcute. Cu toate acestea, astfel de vise ne ajută să ne pregătim pentru situațiile din viața reală.
Visele sunt ca o punte între diferite cicluri de somn
Din cauza alternanței etapelor de somn, nu putem dormi la fel de profund pe tot parcursul nopții. Ca urmare, putem fi treziți de stimuli externi, cum ar fi sunetele. Potrivit unor cercetători, aici este locul unde visele vin în ajutor. Ele se asigură că putem face față acestor stimuli externi, cădem din nou în somn profund și, ne bucurăm de un somn continuu.
Visele afectează sănătatea
Visele sunt importante pentru sănătatea psihologică și mentală.
În vise sunt procesate cantități mari de informații, vine inspirația, iar fondul emoțional este armonizat. O fază prea scurtă a somnului REM sau lipsa de vise poate duce la oboseală mentală și iritabilitate. De exemplu, în cazul mâncărimilor ochilor, acesta este un fenomen frecvent.
Unele vise sunt atât de grele încât te poți trezi mai obosit dimineața, iar dacă acest lucru se întâmplă în mod regulat, este important să solicitați ajutor profesional.
Contează cu adevărat visele?
Uneori visele par absurde, fără sens. Dar, unii psihologi susțin că visele au un sens mai profund decât simpla retrăire a zilei. De exemplu, atunci când sunt visate vise cu o intrigă recurentă, poate fi vorba de modul în care subconștientul încearcă să clarifice ceva. Cu alte cuvinte, visele pot oferi o perspectivă asupra a ceea ce ne luptăm în mod inconștient, a ceea ce ne străduim să obținem.
Dormiți bine, iar visele să fie plăcute!