Συσσωρευτικά μελετώνται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες οι τυχόν επιπτώσεις (κυκλοφοριακές, περιβαλλοντικές και οικονομικές) από τα δύο Εμπορικά Κέντρα σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων το ένα από το άλλο, στη διασταύρωση των λεωφόρων Σπύρου Κυπριανού στη Μέσα Γειτονιά και Αγίου Αθανασίου στον ομώνυμο Δήμο, των οποίων οι αιτήσεις για αδειοδότηση, εκκρεμούν.

Τα τελευταία νέα στη Λεμεσό από το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο αποτάθηκε η «Επιχειρηματική Λεμεσός» μας λέχθηκε πως οι δυο αιτήσεις εξετάζονται από τον αρμόδιο Κλάδο στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Καθώς και ότι αυτές αξιολογούνται στη βάση διαβουλεύσεων με άλλα Τμήματα ως προς ουσιώδη ζητήματα (όπως περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά) και συνεπώς εφόσον βρίσκονται και οι δύο αιτήσεις σε εκκρεμότητα, εξετάζονται και οι συσσωρευτικές επιπτώσεις. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, προς το παρόν, δεν υπάρχει κατάληξη ως προς την έκβαση των αιτήσεων και δεν μπορεί να λεχθεί οτιδήποτε άλλο που πιθανόν να προκαταβάλει την όποια απόφαση. Η «Επιχειρηματική Λεμεσός» αποτάθηκε και στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων από το οποίο επίσης μας διαβεβαίωσαν πως οι τυχόν επιπτώσεις εξετάζονται συνολικά και από κοινού. 

«Η σχετική μελέτη από το Τμήμα Δημοσίων Έργων δεν έχει ολοκληρωθεί και συνεπώς δεν έχει προχωρήσει περαιτέρω εξέταση, αφού πρέπει πρώτα να τελειώσει η εξέταση από το ΤΔΕ και την Πολεοδομία και μετά θα κριθεί η περαιτέρω πορεία των αιτήσεων και κατά πόσο θα τεθεί ενώπιον Υπουργικής Επιτροπής το όλο ζήτημα», μας λέχθηκε. Για το θέμα των επιπτώσεων και από τα δύο προτεινόμενα δύο νέα malls διενεργεί μελέτες και το Τμήμα Περιβάλλοντος. Στις 19 Μαΐου κατατέθηκε στο Τμήμα μέσω του Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας Έκθεση Πληροφοριών για την κατασκευή και λειτουργία  εμπορικού κέντρου με την επωνυμία “The Mall of Limassol”, ιδιοκτησία της εταιρείας Atterbury Europe, καθώς και κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή των Λεωφόρων Γεωργίου Νεοφύτου και Σπύρου Κυπριανού, στο Δήμο Μέσα Γειτονιάς. 

Το Τμήμα Περιβάλλοντος καλείται να αξιολογήσει την έκθεση που περιλαμβάνει και μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να εκδώσει σχετική γνωμοδότηση-αιτιολογημένη διαπίστωση.   Για το σκοπό αυτό έχει απευθυνθεί γραπτώς σε όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες ζητώντας τις απόψεις τους. Ανάλογη έκθεσή υποβλήθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος στις 22 Σεπτεμβρίου από το Nicosia Mall σε συνεργασία με τον Όμιλο Παπαντωνίου, που σχεδιάζουν να ανεγείρουν Εμπορικό Κέντρο εντός της Εμπορικής και Βιομηχανικής Ζώνης δίπλα από το Jumbo, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγίου Αθανασίου, σε τεμάχια γης που όπως αναφέρουν «δεν έχουν άμεση γειτνίαση με οικιστική ζώνη, γι’ αυτό και θα αποφεύγεται η ενόχληση των κατοίκων της περιοχής». 

Στα τελευταία νέα στην Κύπρο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Μαρίνος Κυριάκου μας τόνισε πως την Τοπική Αρχή  ανησυχεί πάρα πολύ για το κυκλοφοριακό.  Πρόσθεσε πως για να δοθεί οποιαδήποτε άδεια για Εμπορικό Κέντρο θα πρέπει να λάβει την τελική της μορφή η Λεωφόρος  Αγίου Αθανάσιου.  Να κατασκευαστεί ο κυκλικός κόμβος στα φώτα Λινόπετρας επί της Κολωνακίου καθώς και να επεκταθεί ο δρόμος με βύθιση (όπως προβλέπεται στο ρυθμιστικό σχέδιο) προς τον παραλιακό. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Αθανασίου αποφάσισε σύμφωνα με το Δήμαρχο, πως θα τοποθετηθεί θετικά ή αρνητικά για το θέμα, αφού λάβει όλες τις σχετικές μελέτες.

Comments (0)
No login
Login or register to post your comment