JWST показав блискучий Уран з його кільцями

Новий дивовижний вид Урана від космічного телескопа "Джеймс Вебб" (JWST) демонструє блискучі кільця, полярну шапку та супутники крижаного гіганта.

JWST приніс для всіх нас подарунок до новорічних свят: ще дивовижніший вид на Уран. Хоча "Вебб" на початку цього року вже спостерігав далеку планету-крижаного гіганта, та нове зображення, опубліковане з нагоди зимових свят, відкриває чимало раніше небачених деталей, розповідають OstanniPodii.com.

JWST зафіксував деталі тьмяного внутрішнього і зовнішнього кілець Урана, включаючи невловне кільце Зета. Це надзвичайно тьмяне та розсіяне кільце, яке знаходиться найближче до планети. У широкому плані на зображенні видно щонайменше 14 супутників, більше половини з 27 відомих природних супутників планети. На великому плані видно, що деякі супутники знаходяться всередині кілець Урана.

Не лише супутники та кільця на останньому зображенні Вебба виглядають дивовижними. Не менш вражає атмосфера крижаного гіганта.

У видимому світлі Уран досить безликий. Спостереження "Вояджера-2" у 1980-х роках показали його як гладеньку сферу блакитного кольору.

Та в інфрачервоному діапазоні він виглядає зовсім інакше.

На Урані бувають бурі, видимі як яскраві точки. Також можна побачити повну полярну шапку.

Причина, чому ми бачимо весь полюс, полягає в тому, що Уран рухається по орбіті боком. Його вісь має неймовірний нахил на 98 градусів порівняно до орбіти. Вважається, що це спричинено колосальним зіткненням, що сталося мільярди років тому.

Уран наближається до свого сонцестояння у 2028 році, і тоді його вісь буде спрямована прямо на Сонце. Сезонні ефекти створюють білий купол, який видно на цьому фото, і спостереження JWST допомагають відрізнити ці ефекти від різних метеорологічних явищ.

Уран має особливості, яких немає на інших планетах нашої Сонячної системи, тому робота планетологів за допомогою JWST матиме фундаментальне значення для побудови більш точної картини того, що відбувається на подібних Урану екзопланетах.
 
Posted in Other on December 20 at 02:23 AM

Comments (0)

No login