"Вебб" спостерігає другу наднову у далекій галактиці, що допоможе у точніших вимірюваннях розширення Всесвіту

Космічний телескоп Джеймса Вебба в ході недавнього спостереження виявив спотворені зображення далекої галактики MRG-M0138 через ефект гравітаційного лінзування, спричинений галактичним скупченням MACS J0138.0-2155. Масивне скупчення призвело до появи п'яти різних ітерацій MRG-M0138.
 

Як розповідають OstanniPodii.com, ця галактика вперше привернула увагу наукової спільноти у 2019 році, коли у даних космічного телескопа Габбла за 2016 рік виявили наднову на ім'я Реквієм. Недавно ця дивовижна космічна подія отримала продовження. Космічний телескоп Джеймса Вебба зробив чудове відкриття, знайшовши у 2023 році у тій самій галактиці MRG-M0138 другу наднову, що отримала назву Енкор. Примітно, що обидві наднові належать до типу Ia, який часто називають "стандартними свічками" за їхню важливу роль у вимірюванні космічних відстаней.
 
Реквієм та Енкор тепер забезпечили собі місце в анналах астрономії як найвіддаленіша пара наднових-стандартних свічок з усіх коли-небудь відкритих. Ця унікальна ситуація з двома гравітаційно лінзованими надновими в одній галактиці відкрила новий шлях для астрономів. Тепер вони можуть передбачити остаточну появу цих наднових, яка, як очікується, відбудеться близько 2035 року.
 
Ці спостереження мають суттєво вплинути на наше розуміння Всесвіту. Вони уможливлять нове точне вимірювання постійної Габбла, ключового параметра космології, який описує швидкість розширення Всесвіту.
 
Космічний телескоп Джеймса Вебба, міжнародна співпраця НАСА, Європейського космічного агентства (ЄКА) та Канадського космічного агентства, продовжує свою місію з розгадки таємниць Всесвіту, включаючи вивчення далеких світів і походження космічних структур.
 
Posted in Other on December 22 at 10:58 AM

Comments (0)

No login