"Габбл" відкриває новий сезон спостережень за дивними утвореннями на кільцях Сатурна

Понад чотири десятиліття тому астрономи побачили перші фотографії Сатурна. Коли вони вдивлялися в ці зображення від космічного апарату "Вояджер-2", то помітили нечіткі смуги, що випромінювали назовні вздовж знаменитих кілець планети. Вони виглядають як плями у формі спиць. Відтоді астрономи бачили спиці знову й знову. Їхній візуальний контраст варіюється, як і їхня кількість. До того ж вони з'являються непослідовно. Але зараз їх дуже багато.
 

На днях NASA опублікувало нове зображення цих спиць від космічного телескопа "Габбл", адже зараз саме їх сезон, розповідають OstanniPodii.com.
 
"Вояджер-2" здійснив єдиний візит до Сатурна, пролетівши повз нього у 1981 році й більше ніколи не повернувшись. Але "Габбл" припаркований у космосі, спостерігаючи, серед іншого, за планетами-гігантами в рамках програми "Спадщина атмосфер зовнішніх планет" (OPAL) з висоти приблизно 500 кілометрів над поверхнею Землі.
 
"Габбл" спостерігає за Сатурном щороку. Він робить знімки огорнутої кільцями планети знову та знову, надсилаючи нові підказки, за допомогою яких астрономи намагаються знайти можливі пояснення виникнення спиць.
 
Поки що у них є кілька підказок. Вони знають, що спиці недовговічні, як водяні плями, які з часом випаровуються. Спиці обертаються навколо Сатурна, але після трьох обертів зникають. Проте з'являється багато інших, які продовжують візерунок.
 
Вони схожі на прикраси спідниці танцівниці, що кружляє, але наука, що стоїть за цими особливостями, може бути менш пишною. Найкращі припущення астрономів наразі полягають у тому, що спиці виникають внаслідок сильної взаємодії між зарядженими частинками, викинутими Сонцем, і потужним магнітним полем Сатурна.
 
Сатурн і Земля мають пори року, тому що планети зазвичай нахилені до Сонця або від нього в будь-який момент часу.
 
Сатурн зараз наближається до рівнодення, коли планета знаходиться досить рівно. Астрономи помітили, що саме в цей час спиці мають найяскравіший вигляд.
 
Коли людина стикається із сильним вітром, однією з вдалих ідей є присісти та триматися за щось міцніше. Сатурн часто нахилений під кутом, тому заряджений сонячний вітер, що мчить до нього, не вдаряє в лоб. Однак зараз Сатурн схожий на людину з розпростертими руками. Без нахилу Сатурн під час рівнодення може бути більш вразливим до сонячного вітру, а море заряджених частинок може сильніше взаємодіяти з магнітним полем Сатурна. Можливо, що це змішування викликає електростатичну силу, яка підіймає лід і пил на кілька обертів навколо Сатурна, створюючи спиці, які Габбл побачив 22 жовтня з відстані приблизно 1370 мільйонів км.
 
Posted in Other on December 23 at 08:53 AM

Comments (0)

No login